Sandık artık kapıda ve 2002 seçimlerinden sonraki en bıçak sırtı sonuçlara gebe.

Bu seçimlerde cumhurbaşkanı ilk turda seçilebilecek mi, olmazsa ikinci turda Erdoğan’ın rakibi kim olacak, HDP %10 barajını geçebilecek mi gibi kritik sorular cevap bulacak. Cumhur ve Millet İttifaklarından sonra heba olacak oy sayısı azalacağı için her oy kıymetli.

Geçmişte pusula ve sandık çalma/ekleme suçlamalarının olduğu hararetli seçimler olmuştur ama ne bunların doğruluğu ispatlanabilmiş ne de sonuçları etkilediği görülmüştür.

Şimdilerde bu yöntemlerin yerini internet ağı üzerinden bilgisayar korsanları (hacker) tarafından yapılan siber ataklar aldı. Ülkeler, istihbarat örgütleri ve terör örgütleri artık konvansiyonel savaşlar yerine hem çok daha ucuz hem de çok daha etkili olan siber saldırılara yöneldi.

Örneğin A.B.D. seçimlerinin üzerinden bir buçuk sene geçmesine rağmen Amerika’da hala Rusya’nın seçim sonuçlarına siber saldırılarla etki ettiği şayiası var.

Bizde de 17/25 Aralık sonrası ortaya çıktı ki FETÖ de siber dünyada çok mahir. Mesela YouTube’a dikkatli bakarsanız FETÖ aleyhine herhangi bir videonun hemen ardından gelen videonun FETÖ lehine olduğunu göreceksiniz. Veya akıllı telefonuna Ezan veya müzik uygulamaları indirdiğini zanneden onbinlerce masum vatandaşa Bylock yüklemeleri ve hapse düşürmeleri gibi.

YSK’nın seçim sonuçlarını siber saldırılara karşı koruma donanımına sahip olup olmadığını veya ne tür önlemler aldığını bilemiyorum. Ama komplo teorilerine çok fazla inanan bir millet olarak birbirimize girmememiz için YSK’nın çok dikkatli olması ve gerekli tüm tedbirleri lazım.

Şayiasız, temiz ve dürüst bir seçim yaşamak ümidi ve duasıyla.

13-06-2018

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter