Türkiye Cumhuriyeti Devleti ona sığınan müslüman kardeşlerine elinden gelenin en iyisini yapmakla mükelleftir ve sınırlı imkanlarına ve bütçesine rağmen kısa zamanda çok iyi bir çıkarmıştır. Ama Devlet bu duruma uzun vadeli çözümler de üretmelidir. Bu çözümler şu alternatiflerden biri olabilir.

Alternatif 1: Su akar yatağını bulur deyip işi zamana bırakır ve hiç birşey yapmaz.

Alternatif 2: Ensar olmanın hakkını verir. Yani sığınmacıya çalışma izni verir, iş bulur veya bulana dek maaş verir, kalacak yer sağlar, ücretsiz ve sınavsız ilk ve yüksek öğrenim hakkı verir, ücretsiz sağlık hizmeti sunar, emeklilik gibi özlük haklarından faydalandırır, T.C. vatandaşı olmanın yol haritasını belirler, kendi dilinde öğrenim verir, kültürlerini ve dillerini korumalarına yardım eder, dernek ve parti kurmalarının önünü açar. Kısacası Türk vatandaşının sahip olduğu tüm imkanları sığınmacılar için de sunar.

Alternatif 3: Uygun şartlar sağlayarak Suriye’ye geri gönderir. Kaçtığı şehir artık güvenli hale gelmiş ise ona cazip gelecek ve yetecek bir miktar para vererek geri yollar. Eğer güvenli değil ise, Afrin gibi güvenli yerlere göç ettirir, yetecek bir miktar para verir, oradaki terkedilen evlere yerleştirir ve boşta kalan tarla ve işyerlerini verir, güvenliklerini sağlar, kendi kendilerine yetecek, kendi düzenlerini kuracak hale gelene dek yardım eder.

25-07-2018


Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter