Bilindiği gibi 3. Havalimanı hizmete girince Atatürk Havalimanı kapatılıp yerine Millet Bahçesi yapılacak. Bence doğru bir karar. Şöyleki:

1. Yeni havalimanı İstanbul’un yolcu yükünü en az 25 sene taşıyabilecek kapasitede. O yüzden Atatürk Havalimanının hizmette kalmasına gerek yok.

2. Dünyanın bütün büyük kentlerinde büyük parklar var. Örneğin Londra’daki Hyde Park 1637’de, New York’taki Central Park ise 1857’de planlamanın bir parçası olarak şehrin göbeğinde, iş merkezlerinin ortasında, nüfusun yoğun olduğu yerlerde, kıymetli arazi olmalarına rağmen yapılmış.

3. İki parkı da gezme fırsatım oldu. Çalışanların öğlen aralarında ve iş çıkışlarında o parklara gidip ‘nefes’ aldığını müşahade ettim. Çocuklu ailelerin gezintiye çıktığını ve top oynadığını gözlemledim. Sağlıklı yaşamak isteyen yaşlıların yürüdüğü, gençlerin koştuğu parkurları gördüm. Her defasında İstanbul’un niye böyle büyük parkı yok diye hayıflandım.

4. Yeni havalimanı Yap-İşlet-Devret kontratına göre Devlet işletmeci firmaya yılda 500 Milyon Avro yolcu geliri garanti etti. Eğer yıllık gelir bu garanti rakamın altında kalırsa fark işletmeciye ödenecek. O yüzden eski havalimanının kapanması ve yolcuların yeni havalimanına yönlendirilmesi, Devletin yani bizlerin tasarruf etmesi demek.

Açılacak Millet Bahçesinin İstanbulluların stresini atacağını, havasını temizleyeceğini ve evde tıkalı kalma rutinini değiştireceğini düşünüyorum. Umarım İskenderun ve Antakya belediyeleri de böyle büyük park projelerini kısa zamanda hayata geçirirler.

06-08-2018

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter