İstatistiklere göre 2050’de şehirlerde yaşayan insanlar toplam dünya nüfusunun %68’i olacak. 1900’lerde bütün dünyada başlayan köyden şehire göç dalgası artarak devam ediyor ve Türkiye de bu durumdan muaf değil.

Göçün başlıca sebepleri daha iyi iş, daha iyi eğitim ve daha iyi hayat beklentisi. Hataylı gençlerimiz de bu sebeplerle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere göçüyorlar. Göçü önlemek için gençlerimizin istihdam problemi çözülmeli. Şunlar yapılmalı:

1. Gençlerimize çok iyi meslek eğitimi verilmeli çünkü hem Türkiye’de hem de dünyada eğitimin karşılığı paradır. Hatay’daki üniversiteler ve meslek okulları endüstrinin ihtiyacı olan alanlarda eleman yetiştirmeli.
2. Gençlerimize bilgisayar uzmanlığı, internet satış, siber reklam, üretim optimizasyonu gibi nitelikli ve yüksek gelirli iş imkanları oluşturulmalı. Hatay’ın sanayici ve işadamlarına büyük iş düşüyor.
3. Valilik ve Belediyeler teşvik programları hazırlayarak Türkiye’deki büyük şirketleri Hatay’da fabrika, genel merkez, iletişim merkezi gibi işyerleri açmaya ikna etmeliler.
4. Kendi işini kurmak isteyen gençlere teşvik, hibe ve rehberlik verilmeli.
5. İskenderun ve Antakya gençlerimizi cezbedecek büyük şehirler haline getirilmeli. Devlet ve Belediyeler mastır planları hazırlayıp gerekli alt yapı (su, kanalizasyon, elektrik) ve üst yapı (karayolu, tren yolu, havayolu) iyileştirmelerini yapmalı.

Yapacak şey çok. Eğer bir an önce başlamazsak gençlerimizi ancak bayramdan bayrama görebileceğiz.

02-09-2018

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter