Döviz fiyatlarındaki artışı önlemek için döviz ihtiyacımızı azaltmamız gerekiyor. Bunun için ithalatın azalması, yerli üretimin ve yerli malı tüketiminin artması gerekiyor. İnsanımız ne kadar vatansever de olsa onları Türk malı almaya zorlayamazsınız. Ama şunlar yapılabilir:

1. Yerli üretimi olan ithal mallara yasak uygulayarak Türk mallarına koruma kalkanı getirmek. 1980’lere dek uygulanan bu yöntem pek başarılı olmadı. Yerli üreticiler ürün geliştirmek yerine eski teknoloji ve kötü ürünleri bizlere kakaladı. Kaçakçılık aldı başını gitti. ‘Kaçak çay’ deyimi işte bu zamanlardan kalma.
2. Yerli üretimi olan ithal mallara ek gümrük vergileri ve kota uygulayarak hem yerli ürün fiyatlarını cazip hale getirmek hem de devlete ek gelir getirmek. Ama ek vergiler ve kota kaçakçılığa kapı açacak kadar yüksek olmamalı.
3. İthal mallara muadil kalite ve uygun fiyatlı yerli üretimi alternatif olarak sunmak. Örneğin bir zincir markete gittiğinizde bazı ürünlerin hem popüler markalısını görürsünüz hem de o marketin kendi markasını. Bunlar genelde çok satan ürünlerdir, %20-30 daha ucuzdur ve bazen popüler ürün kadar da kalitelidir. Bu şekilde market kendi ürettiği ‘muadil’ ürünü müşterisine çok daha ucuza sunmuş olur ve yine de kar eder.
4. Vatandaşımız yerli ürünleri tercih etmeli. Tasarruf etmeyi unutan, gösteriş için kazandığından fazlasını harcayan ve kredi kartı borcu içinde yüzen insanımız için faydalı olacaktır.

Bu sıkıntılı günlerden çıkmak adına son üç tavsiye hemen uygulanmalıdır. Biraz sabırla zaman içerisinde başarı yakalanacaktır.

12-08-2018

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter