Salgın hepimizi eve tıktığından beri, yani son 2 aydır evden çalışıyorum. 21 senedir ofisten çalışan birisi olarak ilk başlarda oldukça garipsedim. Ama sonrasında alıştım ve benimsedim.

Artık sabahın çok erken saatlerinde kalkıp traş olmak için 5 dakika, duş almak için 15 dakika, hazırlanıp giyinmek için 20 dakika, arabaya binip ofise gitmek 60 dakika trafikle boğuşmak yok. Akşam eve dönmek için aynı trafik keşmekeşini çekip 60 dakika direksiyon sallamak zorunda da değilim artık. Traş ve duşu saymazsam her gün 140 dakika tasarruf ediyorum. 8 saat uykuyu çıkarırsak, 16 saatlik aktif günümün %15’ini geri kazandım. Sinirlerimi harap eden trafikten, akaryakıt ve dışarıda öğlen yemeği masraflarından kurtulmak da bonus oldu.

Benim işim mühendislik tasarım ve danışmanlık. Büyük çoğunlukla bilgisayar başında yapılabiliyor. Meslektaşlarımla istişare etmek ve koordinasyonda bulunmak için artık Zoom, Teams ve Skype kullanmak yeterli oluyor. Hatta bence bazen daha da efektif olabiliyor. Yüksek hızda internet olduğu için bilgisayar destekli tasarım (AutoCAD) yapmak ta zor değil artık.

Bu gelişmeler iş ve emlak piyasalarını da etkileyecek. Birçok ofis ya küçülecek ya da tamamen kapanacak. Yetenekli elemanları işe alabilmek için büyük paralar harcayıp yaşadıkları şehirden göç etmelerini istemek gerekmeyecek. Ofis dramaları ve dedikoduları da tarihe karışacak.

Tabiiki her meslek evden çalışmaya müsait değil. Örneğin çok sevdiğim bir dostum üniforma imalatı yapan bir firmada terzilik yapıyor ve işini evden yapması mümkün değil. Aynı şekilde imalat, inşaat ve restoran sektörlerinde çalışanların böyle bir seçeneği yok. Ama benim gibilerin evden çalışmasından onlar da istifade edecek çünkü trafik rahatlayacak.

Son iki aydır anladımki evden çalışmak bayağı avantajlıymış. Farkettim ki çoğu zaman 8 saatten daha fazla çalışıyorum. Ama yine de sıkılınca kendime kahve yapmaya, TV’yi açıp haberlere bakmaya veya öğlen yemeğinden sonra siesta yapmaya vaktim oluyor. Gerçi son 4 haftadır Ramazan ve yemek içmek yoktu ama yine de evden çalışmak güzel. O yüzden artık ofisim açıldıktan sonra da haftanın en az 2-3 günü evden çalışmayı planlıyorum. Bakalım zaman ve süreç neler gösterecek bizlere.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak için https://twitter.com/mehmet_y_ulutas hesabımı takibe alabilirsiniz.

Please follow and like us:
One thought on “EVDEN EVE (İşe) EVDEN (İşten) EVE GİDİYORUM”
  1. Mehmet bey merhaba
    Ben, Şükrü Tarhan, sanırım 2016 yılında USTDA’in davetlisi olarak Ankaradan gelmiştik, biz DHMI çalışanları olarak, siz de bizimle ilgilenmiştiniz,
    Daha sonraları mesajınızı almak beni mutlu etti, sağolun. Başkan seçildiğinize sevindim inşaallah kendiniz ve ülkemiz adına hayırlı şeyler olur, daha önceki orada zor durumda olan türk öğrencilerle ilgili çağrınıza cevap veremedim malum memur insanlar olarak sınırlı kaynaklarımız var, umarım ileride durumumuz daha iyi olursa elimizden geleni yağarız inşaallah.
    Allah kolaylık ve başarı ihsan etsin inşaallah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter