Fenerbahçe -Trabzonspor kupa maçında Sörloth ve Ekuban iki kere kontratak yaptı. Skor Trabzonspor’un lehineydi ve Fenerbahçe önde kurmuştu defansını. Sörloth’un kontratağunda Serdar rakibinin gerisinde kaldı ve hatta durdurmak için birkaç tekme de salladı ama tutturamadı. Yoksa kendisi kırmızı alırken Sörloth’u da ciddi bir şekilde sakatlayabilirdi. Ekuban’ın kontrasında ise bu sefer de Jailson Ekuban’ın gerisinde kaldı ve Sörloth golü attı.

Ne Sörloth ne de Ekuban hızlarıyla maruf futbolcular değiller. Sorun hem Jailson’un hem de Serdar’ın onlar kadar bile hızlı olmaması. Hadi stoper mevkisi Jailson’un kendi mevkisi değil ve yapamadı diyelim. Serdar tecrübeli ve iyi bir stoper ama hızlı değil. Peki o zaman Fenerbahçe her maç gol mü yiyecek bu kontrataklarda? Atlet ve hızlı bir stoper almadığı veya taktik değişikliği yapmadığı sürece bu sorunun cevabı Evet.

Atlet ve hızlı stoperler az bulunuyor ve o yüzden çok pahalı. Eskiden golcüler çok pahalı olurdu ama artık stoperler de çok para ediyor. Çünkü önde baskı yapan büyük takımların kontra yedikleri zaman rakibini durdurabilecek hızlı stoperlere ihtiyacı var. Galatasaray’ın bu seneki başarısızlığının belli başlı sebeplerinden biri de hızlı stoperlerinden mahrum kalması.

İkinci opsiyon ise taktik değişikliği. Normal ataklarda defanstaki iki stopere orta sahayı geçirtmemek. Kornerler ve serbest vuruşlarda ise stoperleri ileri çıkarırken takımın en atlet orta saha oyuncularını kendi sahanda tutarak olası bir kontratakta onlara durdurma görevi vermek. Aykut Kocaman Fenerbahçe’yi işte böyle oynatıyordu. Stoperleri hızlı olmadığı için defansı önde oynatmıyor, korner ve frikiklerde ise Alper orta sahanın gerisine acil durum stoperi olarak gönderiyordu.

Süper Lig takımlarının hiçbirinin atletik ve hızlı stoper alabilecek bütçesi olmadığına göre taktik değişiklik opsiyonu kısa dönemde en iyi çare gibi görünüyor. Diğeri ise kumar oynayıp ailecek ileri gitmek ve ilk golü bulmak. Çünkü artık Anadolu takımları oyunu geride kabul edip hızlı kontrataklarla gol arama taktiğini oldukça geliştirdiler. O yüzden büyük takımlar erken gol bulamadıkları veya geriye düştükleri maçları çevirmekte oldukça zorlanıyorlar.

Uzun dönemde ise bu tür oyuncuları alt yapıdan yetiştirmek lazım. Çağlar, Ozan ve Merih’in ne kadar kıymetli oldukları ortada. Tüm kulüplerimizin altyapılardan yetişmiş, yetenekleri geliştirilmiş stoperlere ihtiyacı var. Hem oynatmak hem de dolgun bonservis ücreti alıp dağ gibi yığılmış borçları ödeyebilmek için.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter