Amerika’da şu an geçerli olan yönetmeliğe göre koronavirüs hastalığı belirtilerini göstermeye başladığınız günden 14 gün sonra karantinadan çıkabiliyorsunuz ama virüsten kurtulduğunuzu garanti etmiyor. Üst üste iki negatif test sonucu almadığınız sürece hasta kabul ediliyorsunuz. O yüzden hastalar sık sık test oluyor ama vaktinde test sonucu almak imkansız gibi.

Florida’da Covid-19 testinin sonucunu almak iki hafta sürebiliyor. Çünkü günde 150-200 bin test yapılıyor ve laboratuvarlar bu yüksek talebe yetişemiyor. Test sonuçlarının bu kadar geç gelmesi vaka sayısının zıplamasına sebep oluyor. Şöyleki: Bu hastalığın belirtileri nezle ve gribe çok benziyor. Hele eğer koku ve tad alma duyularını yitirmediyseniz grip ile Koronavirüs arasında neredeyse fark yok. O yüzden enfekte olan birçok birey soğuk algınlığı mı yoksa Covid-19 mu geçirdiğini anlamıyor. O yüzden tedbir olsun diye ilk defa test olanlar, 10-15 gün beklerken ya “zaten ben koronavirüs değildim” ya da “koronavirüs iseydim bile artık iyileştim” diye düşünerek rahatlıyor ve karantinadan çıkabiliyor. Ondan sonra da etrafına istemeden de olsa virüs bulaştırabiliyor.

İkinci ve üçünü testlerin geç gelmesi de sıkıntılara sebep oluyor. Çünkü artık 2 hafta geçmiş, hasta kendini iyi hissediyor, atlattığını düşünüyor, rahatlıyor ve günlük hayatına devam ediyor. Halbuki virüs mağluben de olsa hala vücudunda. Testlerin geç gelmesi özellikle çalışmak zorunda olanlar için kötü oluyor çünkü kendini iyi hisseden ve artık iyileştiğini düşünenler işe gidiyor ve etrafındakilere bulaştırabiliyor.

Bu arada Covid-19 hastasının test sonuçları iyileştikten aylar sonra bile hala pozitif gelebiliyormuş. Çünkü test aparatı parçalanan virüsün geride bıraktığı protein parçalarını (RNA – Ribo Nükleik Asit) virüs zannediyormuş. O yüzden insanların normal düzenine ve işine dönebilme süreci de uzayabiliyor.

Yukarıda saydığım sebeplerden ötürü 20 milyon nüfuslu Florida’da günlük vaka sayısı 15 bini aştı. Diyelim ki pozitifsiniz, O zaman da sadece “14 gün boyunca kendinizi karantinaya alın” mesajı veriyorlar. Başka bir şey yok!

Türkiye’de Covid-19 hastalarının her gün aranıp durumlarının sorulduğunu, ücretsiz ilaç gönderildiğini, virüs takibi için tüm eş-dost-akrabanın aranıldığını ve daha birçok hastayı kollayan uygulamanın yapıldığını görünce ben mi yoksa Türkiye’dekiler mi daha iyi sağlık hizmeti alıyor diye düşünmüyor değilim.

Peki Florida’da hiç mi güzel şey olmuyor diye sorabilirsiniz. Evet oluyor. Güney Florida’da müslüman doktorların işlettiği ücretsiz hizmet veren Pak-American ve UHI klinikleri bir laboratuvar ile anlaştı ve haftada 2-3 kere ve her defasında farklı bir camide herkese açık ücretsiz Covid-19 testi yapıyor. Hatta test için gelenlere gıda yardımı da yapılıyor.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter