Bir havalimanı projesi için Panama’daydım bu hafta. Son 5 senedir sıkça gelip gidiyorum Panama’ya işlerim dolayısıyla. Panama civarındaki ülkelere nazaran hızla büyümüş. Panama Kanalı en büyük gelir kaynağı. Diğeri ise inşaat sektörü. Özellikle diğer Latin Amerika ülkelerinde kazandığı parayı değerlendirmek veya kara paralarını aklamak isteyenlerin emlak aldığı bir yer.

Ama 2018’de işler değişmiş. İnşaat sektörü yarı yarıya düşmüş ve ülke ekonomisi resesyona girmiş. Mart ayında da seçimler olduğu için piyasalar durma noktasına gelmiş.

Panama’da genel seçimler 5 yılda bir yapılıyor ve mevcut başkan yasa gereği tekrar seçilemiyor. Halk yolsuzluğa bulaştığına inandığı ve kötü ekonominin müsebbibi olarak gördüğü mevcut iktidar partisinden hiç memnun değil. Geçmişte iktidar olan partiler de benzer sebeplerden ikinci defa galip gelememiş. O yüzden her seçimde başka partinin adayı seçilmiş.

Panama iki okyanusa da kıyısı olan çok enteresan bir coğrafyaya sahip. Atlantik ve Pasifik okyanusları arası sadece 30 kilometre. Zaten o yüzden kanal buraya yapılmış. Panama Şehrinde denizin gelgit olayları o kadar aşikar oluyor ki öğleden sonraları deniz yaklaşık bir kilometre kadar çekiliyor.

Panama gerçekten görülmeye değer bir ülke. THY son birkaç senedir direk uçuyor İstanbul’dan. Konsolosluğumuz da var. İmkanı ve fırsatı olan herkesi Panama’yı gezmesini tavsiye ederim.

16-12-2018

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter