Türkiye’ye hem tatil hem de çalışma için geldiğimden beri sevdiklerim ve dostlarım bana mütemadiyen A.B.D. Başkanlık seçimleri ne olur, Trump mı yoksa Biden mı kazanır diye soruyorlar. Ben de bu konudaki düşüncelerimi ve tahminlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Amerikan seçimlerine sadece 4 hafta kaldı. Pandeminin yarattığı negatif ortama ve sosyal mesafe kuralı sebebiyle sahaya inemeyen kampanya şartlarına rağmen gayet sıcak bir yarış var iki aday arasında. Açıkça söyleyeyim ki Biden şu anda önde görünüyor. Nitekim Trump’ın adayı olduğu Cumhuriyetçi Parti’nin gayriresmi sözcüsü konumundaki Amerikan Fox Kanalı bile Trump’ın geride olduğunu ama farkın giderek kapatmakta olduğunu söylüyor.

Peki Biden neden önde?

  1. Biden sevilen ve başarılı addedilen Obama’nın yardımcısıydı ve medya tarafından Obama’nın devamı olarak lanse ediliyor.
  2. Covid-19 sebebiyle yaşanan sağlık, ekonomi ve işsizlik krizlerinin geç ve yetersiz tedbir aldığı iddia edilen Trump’a fatura edilmesi.
  3. “Trump gitsin de kim gelirse gelsin” diyen ciddi bir kesim var. Bu durum bana “Erdoğan gitsin de kim gelirse gelsin” diyenleri hatırlatıyor.
  4. Biden duyunlara hoş gelen özgürlükçü ve barışçıl vaatlerde bulunuyor.
  5. Biden’in çocukluğunda kekeme olması ve ilk karısını ve kızını trafik kazasında kaybetmesi gibi trajediler yaşamış olması halkta sempati uyandırıyor.

Peki Trump’ın neden hala bir şansı var?

  1. Biden seçilirse Amerika’nın seçilmiş en yaşlı (78) başkanı olacak ve hakkında unutkan olduğu yönünde iddialar var.
  2. Trump Amerikalıların çok şikayetçi olduğu kanunlara aykırı göçmenlik konusunda ciddi adımlar attı.
  3. Trump’ın 2020 öncesi karnesi çok iyiydi çünkü pandemi öncesinde ekonomi yıldızlaşmış, borsa tavan yapmış ve işsizlik çok azalmıştı.
  4. Eşiyle beraber koronavirüs kapmış olması sempati oylarını Trump’a yönlendirebilir.

A.B.D. başkanlığı “elektoral oy” ile seçiliyor. Her eyaletin belirlenmiş bir elektoral oyu var. Eğer bir eyalette en çok oyu Cumhuriyetçi Parti alırsa, fark sadece 1 oy bile olsa, bütün elektoral oyları onlar alıyor. Amerika’nın toplam 50 eyaletinin 42’sinde hangi partinin kazanacağı %99 belli. Mesela bizde İzmir’de CHP’nin ve Konya’da AK Parti’nin garanti kazanması gibi. O yüzden başkanlık seçimlerini kalan 8 “swing (salıncak)” eyalet belirliyor çünkü iki partinin bu eyaletlerde aldığı oylar birbirine çok yakın. Bu sebeple başkan adayları en çok bu salıncak eyaletlere ehemmiyet verirler, bol bol gezi düzenlerler ve cömertçe reklam verirler.

Geçen seçimlerde Trump bu 8 salıncak eyaletin 8’ini de almıştı. Ama son anketlere göre Trump bu 8 eyaletten sadece 1’inde önde. Bu yüzden Trump’ın işi imkansız değil ama oldukça zor.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter