Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Süper Lig’deki kulüplerin 2020-2021 sezonu için Takım Harcama Limitlerini önümüzdeki hafta açıklaması bekleniyor. Takım Harcama Limitine şu harcama kalemleri dahil ediliyor:

  • Profesyonel Futbolcuların bonservis bedelleri, imza paraları, maaşları ve bonusları
  • A Takım Teknik Direktör ve Antrenörlerin maaşları
  • Menajerlik ücretleri
  • Kruse ve Ruiz gibi kontratlarını tek taraflı feshedip giden futbolcuların 2020/21 sezonunda hakedecekleri ücretleri (karşılıklı fesih anlaşması olana dek verilecek bu ücret limite dahil ediliyor)

Çok geç açıklanacağı için plan yapma vakti bırakmayan, azalan yayın ve yok olan tribün gelirleri yüzünden geçmiş sezonun çok altında kalması beklenen bu limitler kulüplerin elini kolunu bağlayacak. Kulüpler bu limiti aşmaları halinde şu cezaları alacaklar.

%0-%5 Aşım – İhtar Cezası

%6-%10 Aşım – Kadro Sınırlaması Cezası

%11-%15 Aşım – Transfer Yasağı Cezası

%16-%20 Aşım – 1 Puan Silme Cezası + Transfer Yasağı + Kadro Sınırlaması + Para Cezası

%21–%25 Aşım – 2 Puan Silme Cezası + Transfer Yasağı + Kadro Sınırlaması + Para Cezası

%26 ve Üstü Aşım – 3 Puan Silme Cezası + Transfer Yasağı + Kadro Sınırlaması + Para Cezası

Ama kulüplerimize transfer lazım ve bunu harcama limitleri dahilinde yapmaları gerekiyor. Örneğin Fenerbehçe’nin maaş yükü şu anda 50-55 milyon €. Eğer Harcama Limiti 30-35 milyon € olarak açıklanırsa ki öyle bekleniyor, FB’nin maaş yükünü 20 milyon € düşürmesi lazım. Kontratı biten oyunculardan edilen tasarruf buna yetmiyor. O yüzden verimsiz oyunculardan kurtulmaya çalışıyorlar. O da yetmiyor olacak ki kalması istenilen futbolculardan da ciddi indirimler istiyorlar.

Harcama limiti yalnızca futbolcu satışı halinde yükseliyor ama satış gelirinin sadece üçte biri oranında artıyor. Örneğin bir kulüp 15 milyon € futbolcu satışı yapmışsa harcama limiti sadece 5 milyon € artıyor. Kalanı direk borçlu olunan bankalara gidiyor.

Bu şartlar altında birçok kulübün bu sene de transferde sıkıntılar yaşayacağını öngörmek zor değil. Özellikle üç büyük kulübün taraftarlarını yine sıkıntılar bekliyor galiba.

Please follow and like us:
One thought on “Harcama Limiti Cenderesi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter