Mevcut iktidarı sevmeyenlerin dahi inkar etmediği bir husus varsa o da sağlık hizmetlerinin çok iyi hale getirilmesidir. Her yerde kamu ve özel hastaneler açılması, uzun ilaç ve muayene kuyrukların kalkması harika gelişmeler. Zaten Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2002’den bu yana Türk insanının ortalama ömrünün 73’ten 78 yıla çıkması bunun bir kanıtı.
Ama bütün bu güzel gelişmelerin yanında yaşanan bazı sıkıntılar da var. Şöyleki:
1. Muayene çok ucuz olduğu için başı ağrıyan bile doktora gidiyor. Doktorların hasta başına ayırabilecekleri süre azalıyor ve ciddi hastalar gerektiği kadar ihtimam göremiyorlar. Nitekim 2002’den bu yana muayene sayısı 3 kat artarken hekim sayısı sadece 1.5 kat artmış.
2. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 26 kutu ilaç kullanılıyor. Ama yan etkileri gözardı ediliyor ve bence hasta sayısının artmasına sebep oluyor.
3. Doktorlar ilaç vermekte çok cömertler. Bizler de ilaç vermeyen doktora iyi gözle bakmadığımız için kabahatliyiz.
Sağlığımızı korumak için hekim tarafından belirtilen doz, sıklık ve sürede ilaç kullanmalıyız. Doktorumuza bize verdiği her ilacın yan etkilerini sormalı ve bilinçlenmeliyiz. Unutmayalım ki ilaçlar hayat süremizi uzatırken yan etkileri yaşam kalitemizi düşürüyor. Sonuçta sağlık gitti mi geri gelmiyor.
28-08-2018