Oldukça ilgi gören “Düşündüren Doğa Harikaları” yazımın umumi istek üzerine devamını hazırladım. Yeni harikalar şöyle:
- Amazon nehrinde yaşayan piraputanga balıkları nehrin kenarındaki ağaçların sarkan dallarındaki meyveleri yemek için suyun içinden yukarı doğru zıplıyor ve meyveyi dalından koparıyorlar.
- Himalaya Dağlarında yaşayan kar maymunları altın rengi kürkleri ve turkuaz rengi burunlarıyla çok şirin görünüyorlar. Kışın hayata tutunabilmeleri için ağaç kabuğu ve yosun yiyorlar. Soğuktan donmamak için de birbirlerine sarılıyorlar.
- Alaska’daki boz ayılar yaz gelince nehirlerin okyanusa döküldüğü yerde somon balıklarını beklemeye başlıyorlar. Ayni dönemde, somonlar okyanustan nehire yumurtalarını bırakmak için geliyor ve akıntının tersine yüzerek yumurtlama bölgesine gitmek istiyor. Ayıların kış uykusu sırasında kaybedecekleri enerjiyi karşılayabilmek için ihtiyaçları olan yağ, somon balıklarının derisinde ve kafalarında olduğu için sadece bunları yiyip gerisini bırakıyorlar.
- Leylekler kış için Avrupa’dan Afrika’ya göç ederken İstanbul’dan geçiyorlar. Yazın sıcaktan ötürü kara üzerinde oluşan termaller leyleklerin kanat çırpmadan havada süzülerek uçmasına imkan veriyor. Ama deniz üzerinde bu termaller yok. O yüzden Marmara’yı geçerken kanat çırpmak zorundalar. Ama ağır olan kanatlarını çırptıklarında süzülerek uçuşa nazaran 20 katı fazla enerji harcıyorlar. Eğer kanatları suya değse denize düşüp boğuluyorlar. O yüzden Marmara Denizindeki adaları dinlenmek için kullanıyorlar.
- Doğal bal eğer kapalı bir kapta tutulursa sonsuza dek bozulmadan kalabiliyor. Nitekim Mısır’daki 3.000 yıllık piramitlerde hala yenilebilir durumda olan bal küpleri bulundu.
- Antartika dünyanın en soğuk, en kuru ve en rüzgarlı yeri ve dünyadaki buzun %90’ı burada bulunuyor.
- Bambu dünyanın en hızlı büyüten bitkisi. Dakikada 1 mm büyüyebiliyor.
- Sinekkuşu dünyanın en küçük kuşu (boyları 7-13 cm arası), türüne göre saniyede 12 ile 80 arası kanat çırpıyor ve kütlesine oranla dünyadaki en hızlı metabolizmaya sahip canlı.
Yaratıcı sanatını icra etmiş ve bize de bunları farkedip beğenmek düşüyor.
Please follow and like us: