Güneş sisteminde 9 gezegen var. Bunların en küçüğü (Ay’dan sadece biraz büyük), güneşe en yakın olanı, o yüzden Dünya’dan en az gözlenebileni Merkür. Merkür’ün gizemi 2011 yılında yörüngesine yerleştirilen Messenger uydusundan fotoğraflar geldikçe çözüldü. Gelin beraberce anlamaya çalışalım bu çok ilginç gezegeni.

  1. Yakınlığından ötürü güneşin çekim gücü çok yüksek. O yüzden dünyadan direk yollanacak bir uydu gezegene yaklaşırken çok yüksek hızlara ulaşıyor. Halbuki yörüngeye yerleştirilebilmesi için yavaşlatılması gerek ki bunun için ciddi miktarda yakıt lazım. Bu da ekstra ağırlık olduğundan o kütlede bir aracın uzaya fırlatılması pratik değil. Ama nihayet 2004’te NASA bu problemi çözüyor. Messenger aracı önce 1 kere Dünya’nın, 2 kere Venüs’ün, ardından 3 kere Merkür’ün yanından geçiyor ve nihayet 2011’de yeterince yavaşladığı için Merkür’ün yörüngesine girebiliyor.
  2. Messenger’ın 4 sene sonra yakıtı bitince artık yörüngesini düzeltme şansı kalmadığı için araç gezegene çakılmış.
  3. Üzerinde en çok krater olan gezegen çünkü güneşin çekim gücüne (cazibesine) kapılan göktaşları karşılarına ilk çıkan Merkür’e sıkça çarpmış.
  4. Gezegenin %90’ı sonmuş halde demir kor.
  5. Güneşe çok yakın olmasına rağmen yüzeyinde olmaması gereken uçucu elementler (sülfür, potasyum) mevcut. Normalde bu tür elementler o sıcaklıkta çoktan uzaya savrulmuş olmalıydı. O yüzden Merkür’ün şu anda bulunduğu yörüngeye çok daha uzak bir konumdan geldiği düşünülüyor.
  6. Yüzeyde gündüz sıcaklık 430°C olurken geceleri -180°C oluyor çünkü gezegenin ısıyı tutacak atmosferi yok.
  7. Sanılanın aksine Merkür en sıcak gezegen değil. Sera etkisi sebebiyle en sıcak olanı güneşe en yakın ikinci gezegen olan Venüs: 460°C.
  8. Merkür’ün yörüngesi eksantrik; güneş tam ortada değil.
  9. Bir Merkür günü yaklaşık 59 Dünya günü sürüyor. Güneşin etrafında ise 88 Dünya gününde dönüyor. Yani kendi ekseni etrafında 3 kere dönerken güneşin etrafında da 2 kez dönmüş oluyor. Mükemmel bir 2/3 oranı var.

Yukarıdaki bilgilerden anlayacağınız üzere Merkür’ün yaşanacak bir tarafı yok. Bildiğimiz hayat sıvı halde su olmadan devam edemiyor. Zaten Dünyamızı diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri bu. O yüzden dünyamızın kıymetini bilelim çünkü başka bir Dünya yok!

Please follow and like us:
2 thoughts on “UZAY – Merkür Gezegeni”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter