Ayasofya’nın yeniden ibadete açılma kararı sonrası yerli/yabancı birçok kişi, kurum ve dernek bu karara itiraz etti ve çeşitli argümanlar ileri sürdüler. Bu argümanları ve karşı düşüncelerimi soru-cevap şeklinde şöyle sıralayabilirim:

S1. Bir Dünya Kültür Mirası olan Ayasofya’nın yeniden camiye çevrilmesi halinde zarar görmez mi?

C1. Tam 481 sene cami olarak kullanıldığı sürede bir zarar görmediği halde şimdi zarar göreceğini söylemek iyi niyetli ve gerçekçi değil.

S2. Ayasofya camiye çevrilince daha mı çok müslüman olacağız?

C2. Olmayacağız elbette ama 86 senedir Ayasofya’nın tekrar camiye çevrilmesini bekleyen milyonlarca Türk mutlu olacak. Sadece bu bile çok kıymetli.

S3. Sultanahmet camisi varken Ayasofya’ya ihtiyaç var mı?

C3. Ayasofya Camisi son 6 yüzyıldır İstanbulluların gözbebeği ve fethi hatırlatan en önemli eserdir. O yüzden gerek halk ve gerekse padişahlar hemen karşısında daha muhteşem bir yapı olan Sultanahmet Camisi olmasına rağmen namaz için Ayasofya’yı tercih etmişlerdir.

S4. Bu bir itibar gösterisi değil mi?

C4. Ayasofya Türklerin kanıyla, canıyla aldığı ve Hz. Muhammed (SAV)’in müjdelediği İstanbul’un en kıymetli yapısıdır. Bu eserin camiye çevrilmesi kazanılmış bir haktır ve öyle de kalması gerekir.

S5. Müzeyi gezen turistlerden elde edilen gelirler ne olacak?

C6. Ayasofya Camisinin bakımı ve onarımı için gereken masraf 567 sene önce Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya Vakfiyesinde düşünülmüş ve onun için dükkanlar, hanlar ve hamamlar ayrılmış. Yetmezse Türk Devleti, yine yetmezse duyarlı vatandaşlar karşılar masrafını.

S6. Batı Devletlerinin vereceği tepkiye rağmen bunu yapmaya gerek var mı?

C6. Türkler Batı dünyasına ve tebası içerisindeki gayrimüslimlerin ibadet haklarına her zaman hoşgörülü olmuştur. O yüzden Türkiye’de 2019 yılı itibariyle 398 kilise, 38 sinagog, 3 havra var. Diğer taraftan 1931’de Selanik’te 10 tane cami varken şu anda bunların yerlerinde yeller esiyor. İspanya’daki Endülüs Medeniyeti şaheseri Kurtuba camisi de kiliseye çevrilmiş. İşbu yüzden bize tepki verme hakları yok. Ayrıca Ayasofya Camisi ziyarete kapatılmayacak; Sultanahmet gibi hem ibadete hem de ziyarete açık olacak.

S7. AK Parti siyasi kazanç için mi yaptı bunu?

C7. Her hükümet siyasi bir yapıdır ve her aksiyonuna oy oranlarına etkisini gözetir. Yani siyasi mülahazalarla bir karar alabilir ama bu durum alınan kararın yanlış olduğuna delalet etmez.

Dipnot: Bu fotoğrafım Kasım/2019’da güneşli bir günde çekilmişti.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter