Bilgisayarla tasarlanmış 3 boyutlu sanal objeleri katı ve somut nesnelere dönüştüren makinelere 3 Boyutlu (3D) Yazıcı deniyor. 3D yazıcı teknolojisi icat edildikleri 1983 yılından beri hızla gelişiyor. Titanyum alaşım, seramik ve başka özel malzemeler kullanan 3D yazıcılar tıp ve inşaat endüstrilerinde giderek artan oranlarda kullanılıyor.
3D yazıcıların tıp alanında tüm insanlığa çare ve umut olduğu bazı gelişmeleri şöyle sıralayabiliriz:
- Kemik Kanseri: Önce kemik kanseri olan hastanın CT ve MRI taraması yapılıyor. Ardından kanserli olduğu tespit edilen yerler ameliyatla kesiliyor. Bu yerlere tarama ile elde edilen bilgiler kullanılarak hastanın kemik yapısına uygun kemik üretiliyor ve kesilen yerlere yerleştiriliyor. Bünye zamanla kesik bölgeyi doldururken, 3D yazıcı ile yerleştirilen parça ise eriyip kayboluyor.
- Kalp Nakli: Mevcut kalbin önce CT ve MRI taraması yapılıyor. Ardından elde edilen dijital bilgiyi kullanarak vücudun kıvrımlarına uygun yapay kalp üretiliyor. Yapay kalbin üzerine hastaya ait canlı doku yerleştiriliyor. Canlı doku zamanla yapay kalp malzemesini absorbe ediyor ve hastaya ait dokulardan oluşan yepyeni kalp oluyor. Şu anda Amerikan Gıda ve İlaç Bakanlığı tarafından testlere tabi tutulan bu yöntemin önümüzdeki 15 sene içerisinde yaygın kullanıma uygun şartlara ulaşması ve resmi onay alması bekleniyor.
- Platin İmplantı: Önce platin takılacak bölgenin CT ve MRI taraması yapılıyor. Ardından taramadan elde edilen dijital bilgilerle platin takılacak yere tam uyumlu parça üretiliyor.
- Kıkırdak Doku Nakli: Kulak ve burun gibi fonksiyonel olmayan kıkırdak dokular kolayca üretilip hastaya nakli yapılabiliyor.
İnşaat sektörü ise en yeni ve popüler 3D yazıcı kullanım alanı oldu. Bir Amerikan firması 2019’da 3D yazıcılar kullanarak 35 m2 evi 48 saat içerisinde ve sadece 10,000 Amerikan Doları’na ($) üretti. Aynı firma daha geliştirilmiş bir 3D yazıcı ile 200 m2 evi 20.000 $’a üretmeyi hedefliyor. 3D yazıcılar seyyar oldukları, yapılan üretim çok hızlı ve neredeyse sıfır hata ile olduğu için özellikle doğal afet ve ani göç dalgalarında acilen ev yapmak çok kolaylaşacak.
3D yazıcılar sayesinde artık kalıp dökme, bütünü oluşturan parçaları ayrı ayrı makinalarda üretme, farklı parçaları farklı firmalarda fason yaptırdıktan sonra bir araya getirip montaj yapma gibi zaman isteyen işlemlerden tasarruf ediliyor ve çok daha hızlı üretim yapılıyor. Özellikle kompleks, özel ve az miktarda ihtiyaç olan parçaların üretimi için çok ideal. Şu anda yüksek olan 3D yazıcı fiyatları zaman içerisinde düştüğünde seri ve ucuz maliyetli üretim fizibilitesi de artacak.
Daha önce sadece fantastik bilimkurgu filmlerinde görülen bu tip üretim yöntemi artık bir realite ve sadece 15-20 sene içerisinde her yerde kullanılabilecek seviyeye gelecek. Hastalar artık organ bağışı için beklemeyecek. Ve belki 20-25 sene sonra bir kalp hastası bir hastaneye gidip “bana yeni bir kalp takalım ve hatta hazır açmışken böbrekleri de yenileyelim” diyebilecek.