Başkaları için çalışmak yerine kendi işinin olması güzel görünür insana. Çalışma saatlerini kendin belirlersin, istediğin zaman tatile gidersin, işler iyi giderse çok para kazanırsın, vesaire. Kendi işini kurmak kağıt üzerinde avantajlı olabilir ama çok meşakkatli ve risklidir. Yeni açılan firmaların çok büyük çoğunluğu ilk 5 senede batar. Bu riskleri azaltmak adına şunlar yapılabilir:

  1. Kendi işini kurmadan önce başkaları için gerekirse 10-15 sene çalışmalı, işin her detayını öğrenmeli ve hazırlanmalıdır.
  2. İnsani ve ticari ilişkiler ağı oluşturmalı, tecrübeli insanlarla görüşerek onların fikirlerini almalıdır.
  3. Çok azimli ve sebatlı olmalıdır. Edison ampülü icat etmeden önce 1,000 küsür deney yapmıştır. Ama “Bin kere yanılmak moralinizi bozmadımı?” diye soran gazeteciye, “Ben bin kere yanılmadım, bin kere denedim” şeklinde cevap vermiştir.
  4. Kendinden, ailesinden, dostlarından feragat etmeyi, gerekirse 7 gün çalışmayı, ve belki de sağlığını kaybetmeyi göze almalıdır.
  5. İş için doğru “takım” kurmalı, değişik fikirli adamları işe almalı. Ama devamlı negatif düşünen ve diğerlerini zehirleyen elemanları hemen işten çıkarmalıdır.
  6. Kazanılan parayı adilce dağıtmalıdır.
  7. Elemanlara daha çok çalışmaları için teşvik primi vermelidir.
  8. Toplumla içli dışlı olmalı ve haberleri devamlı takip etmelidir.

Kendi işini kurmak isteyenlere meşakkatli ama ödüllü olabilecek bu yolda başarılar dilerim.

26-01-2019

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter