Havayolu taşımacılığı özellikle son 10 senedir istikrarlı bir şekilde büyüyen ve karlı bir sektördü. Havalimanlarına ve havayolu şirketlerine tasarım projeleri üreten bir mühendislik firması olarak biz de bundan nemalandık. Sektör o kadar canlı ve işler o kadar çoktu ki işe alacak mühendis bulmakta zorlanıyorduk. Ta ki Mart ayında koronavirüs salgını gelip de uçuşlar %90 azalana dek. Peki pandemi bitince herşey eski haline geri dönecekmi? Beraberce analiz edelim.

  1. Yeniden uçabilmemiz için sehayatimizin “sağlıklı” geçeceğine ve virüs kapmayacağımıza dair güvenimizin artması lazım.
  2. İş için uçanlar toplam yolcu sayısının %12’sini oluşturuyor ama, burası çok önemli, toplam karın %75’ini sağlıyor. Yani halk deyimiyle “yağlı” müşteriler iş seyahati yapanlar ve şu anda bu segmentte %50 ile %70 arasında düşüş var. Bu da havayolu şirketlerinin toplam karının yaklaşık %50 azaldığını gösterir.
  3. Büyük şirketler pandemi sürecinde yaptıkları incelemeler neticesinde iş seyahatlerinin %60’ının “gereksiz” olduğunun farkına varmışlar. O yüzden şirketler artık şart olmadığı ve seyahat masrafları müşteri tarafından karşılanmadığı sürece elemanlarının uçmasını istemiyor.
  4. Sosyal mesafe ve karantina sebepleriyle şirketler, televizyonlar, haber ajansları vesaire Zoom, Teams, Skype ve Webex gibi internet üzerinden canlı ve görüntülü görüşme imkanı sağlayan programlar kullandı ve bunlar kısa sürede tüm iş dünyasında kabul gördü.

İşte bütün bu bilgiler bana şunları öngörtüyor:

  1. İş seyahatleri kalıcı olarak düşecek.
  2. Havayolu şirketleri iş insanlarından kaybettikleri geliri telafi etmek için uçak bileti fiyatlarını arttıracak, masraflarını kısacak ve eleman çıkaracak.
  3. Müşterilerinin %40’ı seyahatteki iş insanları olan otelcilik sektörü de olumsuz etkilenecek.

Havayolu şirketleri an itibariyle Covid-19 öncesi trafiğe dönüşün 2023’ü bulacağını tahmin ediyor. Süratli seyahat için uçmaktan daha iyi bir seçenek olmadığına göre sağlıklı, güçlü ve yaygın bir havayolu taşımacılığı hepimiz için şart.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter