Bu hafta Güney Florida’daki bir şehrin belediye meclisi üyeliği için aday olan Pakistan asıllı bir dostum, müslüman toplumun ciddi oranda yaptığı maddi yardımlara, çok sayıda gönüllü ve ücretli elemanla yürütülen ve 100,000$’ı aşan kampanya harcamalarına ve tüm dualara rağmen seçimi kaybetti. Seçim sonuçlarına göre aldığı her oy için 71$ gibi rekor bir rakam harcamış oldu ki bu tür seçimler için makul rakam oy başına $10 ve altıdır.

Kaybeden adayımız kriminal avukatlık yapan, başarılı, zeki ve yaptığı sosyal aktivitelerden, derneksel faaliyetlerden ve siyasetle çok içli dışlı olmasından dolayı toplumda iyi bir statüsü olan ve tanınan bir arkadaşımız. O yüzden burada yaşayan müslüman toplum çok umutluydu. Ama kazanan adayın 3 katı para harcamasına rağmen ancak üçüncü en çok oyu alan aday olarak seçimi kaybetti.

Soyadı müslümanlığı çağrıştırdığı veya kampanyada çalışanların çoğu müslüman görünümlü olduğu için kazanamadı diyenler oldu. Belki sebep kısmen bu olabilir. Ama ben biraz farklı düşünüyorum. Her ne kadar Rashida Tlaib ve Ilhan Omar gibi seçim kazananlar olsa da bence Amerika’da yaşayan müslüman toplum henüz siyasi olarak istediği/beklediği seviyeye gelemedi; hala 9/11 faciasının açtığı yaraları sarmaya çalışıyor.

Amerikan toplumu bizleri müslüman kimliğimizden önce topluma ciddi katkılar veren, eğitimli, kültürlü, varlıklı ve yardımsever insanlar olarak gördüğü zaman itibarımız artacak ve öne çıkacağız. Bence Amerika’daki musevi toplumun başarısının altında yatan temel nedenlerden biri bu.

Ama umutsuz değilim. Amerika’da doğan ikinci jenerasyonun çok daha başarılı olacağını düşünüyorum. Zaten istatistikler de buna delalet ediyor. Ama bu iş sırf istatistiklerle olmuyor. Çocuklarımızın ve torunlarımızın siyasi başarısı için hepimize görev düşüyor. Onları eğitim ve tecrübeyle donanımlı hale getirmemiz şart.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter