T.C. Hükümeti bu sıkıntılı dönemi olabildiğince iyi yönetiyor. Halkımızda alınan tedbirlere riayet ederek buna katkı veriyor. Tüm bunlara rağmen COVİD-19 salgını ekonomiyi neredeyse durma noktasına getirdi. Karantina sebebiyle hemen her işletme kapalı. Evden ve internet üzerinden çalışmaya devam eden birçok büyük işletme var elbet. Ama online çalışma şartları veya donanımı olmayan küçük işletmeler zor durumda. Hükümet bu konuda ciddi tedbirler aldı. Nakit akışı bozulan işletmelerin banka borçlarını 3 ay, KDV ve SGK primlerini 6 ay süreyle erteledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan işçi çıkarmaları önlemek için maaşların %60’ını ödemeyi taahhüt etti.

Hükümetimiz bu salgın bittilikten sonrada KOBİ’leri korumaya ve kalkındırmaya devam etmeli. Çünkü küçük işletmelerin büyük işletmelerle rekabet etmesi neredeyse imkansız. Mevcut sistemde küçük esnaf küçük kalmaya mahkum. Büyük bütçeli işler ve projeler için ne sermayesi ne de banka teminatı var.

KOSGEB küçük işletme ve girişimcilere bilgi, eğitim ve sınırlı finansal destek veriyorlar, ama yeterli değil. Ticarette bir “altın kural” vardır: “Satış yapmadığın sürece güzel hiçbir şey olmaz”. İşte bu sorunu aşmak adına Devlet Kurumları ve Belediyeler devreye girip şunları yapmalı:

  1. İhaleyle hizmet alırken şartnamede işin bir kısmının küçük işletmelere ayrılması zorunluluğunu getirmeli.
  2. Devletten iş almak isteyen büyük işletme sahibi, alacağı işin asgari %25’ini küçük işletmelere vermek zorunda olmalı. Küçük esnaf için ayrılacak pay komplike işlerde %25’de kalırken normal projelerde %100’e kadar çıkmalı.
  3. Her projenin sonunda hesap denetimi yapmalı ve küçük işletmelere hakettikleri payı vermeyen işletmelere para cezası vermeli.
  4. Teklifler değerlendirilirken küçük esnafa daha çok pay ayıran şirketlere pozitif ayrımcılık uygulanmalı.
  5. Devlet ve Belediyeler her hakediş faturasını ödemeden önce bir önceki ödediği faturadan küçük işletmelerin de hakettikleri ödemeleri aldığını teyit etmeli.

Bu ihale sistemi değişikliklerinin küçük esnafı yeniden ayağa kaldıracağından, istihdamı arttırıp büyümesini sağlayacağından şüphem yok. Ülke olarak büyüyeceksek hep beraber büyüyeceğiz.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter