Süper Lig kulüpleri ve özellikle 3 büyük kulüpler ciddi bir mali buhran içerisindeler. Normal birer şirket olsalardı şimdiye çoktan konkordato ilan etmişlerdi. Çünkü hale hazırda 400-500 milyon € borcu olan, gelirlerinin hemen hepsi faize giden ve her sene zarar etmeye devam eden kulüplerin yakın gelecekte artıya geçmesini söylemek hayalcilik olur. Nitekim Ali Koç yaptığı bir açıklamada Fenerbahçe’nin LED reklam panoları ve sponsorluklar hariç tüm gelirlerinin temlik olarak verildiğini ve doğrudan bankalara gittiğini söyledi. Diğer kulüpler de hiç farklı değil.

Naklen yayın gelirlerinin pandemi süresince ödenmemesi ve gelecek sene %60 azalacak olması da başka bir felaket. Yayıncı kuruluş daha önce yılda 550 milyon $ ödediği Süper Lige artık sadece 220 milyon $ ödemek istiyor. Dinlediğim bir uzmana göre naklen yayın hakları için 220 milyon $ bile fazla. Ona göre Süper Lig 120 milyon $ civarı ediyor. Her halükarda gelecek sene kulüplerin Bein Sports’tan aldıkları para yarıya düşecek. Yayın gelirleri aslında doğrudan bankaya gidiyor çünkü kulüpler bu gelirleri 3-4 sene önce kırdırıp harcamışlar. Muntazaman gelen bu para artık hem düzensiz hem de yarı yarıya azalacağı için bankaların kulüplere “öde” baskısı yapacağını öngörebiliriz.

Pandemi nedeniyle önümüzdeki sene maçların hepsinin veya çoğunun seyircisiz oynanacağından seyirci ve forma satışı gelirlerinin çok azalacağı düşünülürse mali sıkıntının boyutları daha da genişliyor.

Yaşanan mali buhran kiralık futbolcu mukavelelerini de etkiledi. Birçok kiralık futbolcu mukaveleleri biter bitmez geri döndü. Örneğin Onyekuru’nun mukavelesi bitince Monaco diyor ki “İstiyorsanız sizde devam etsin ama 1-Temmuz’dan itibaren maaşını siz ödeyin”. GS artık şampiyonluk gittiği için para vermek istemiyor ve belki bedavaya getiririm diyerek ağırdan alıyor. Monaco da haklı olarak oyuncuyu geri çağırıyor. GS yönetimi de taraftara bunu böyle açıklayamacağı için başka bahaneler söylüyor.

Kruse ve Ruiz gibi mukavelelerini tek taraflı fesheden yabancı futbolcular da paralarını alamadıkları için bunu yaptılar. Dikkat edin UEFA’nın “pandemi süreci ödeme indirimleri konusunda aranızda anlaşın” konulu sirküleri bir “tavsiye” kararıdır, bence hiçbir yaptırımı yoktur ve mesuliyeti üzerinden atmak üzerine yayınlanmış bir tamimdir. Ayrıca UEFA pandemi süresince oyuncunuza para ödemesezseniz olur demiyor. Neticede kontratta ne yazıyorsa o olacak. Umarım bu oyuncular hemen başka bir kulüple mukavele imzalar da kontratlarının geri kalanını kulüplerimizden faiziyle beraber istemezler.

Görüldüğü gibi özellikle 3 Büyükler mali açıdan oldukça zor durumda. Zaten o yüzden kulüpler mülk satış ihtimalini konuşuyorlar artık. 2021-22 sezonu Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş için hem mali hem de sportif olarak zor geçecek. Başakşehir, Trabzonspor ve flaş takımı Alanyaspor yine başa güreşecek. Umarım memleketimin takımı Hatayspor da başarılı olur. Bu vesile ile Başakşehir FK’nın Süper Lig şampiyonluğunu kutluyorum. Çok iyi teknik direktörü, dengeli ve geniş kadroları, düzenli, sade ama etkin futbollarıyla bunu hakettiler.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter