Görsel belgeseller çok ilgi gördüğü için yüksek görüntü kaliteli ve dünyanın en ücra köşelerine ulaşılarak üretilen doğa belgesellerini seyretmek çok daha zevkli hale geldi. Yeni doğa harikaları ile yazı dizimize kaldığı yerden devam ediyoruz.
- Güney Amerika’daki And Dağlarında, 4.000 m yükseklikteki bir tuz gölünde yaşayan flamingo sürüleri var. Flamingoların ayakları geceleri yüzeyi buz tutan göle sıkışıyor. Ayaklarını kurtarmak için sabah güneşin doğmasını ve buzları eritmesini bekliyorlar.
- Himalaya Dağları’nda binlerce metre rakımda yaşayan kar leoparları genelde yalnız bir hayat sürüyorlar. Ama birbirlerini tanımak için kayalara yanaklarını sürüyor ve ardından idrarlarını bırakıyorlar. Dişi kar leoparı sadece çiftleşme vakti geldiğinde erkek leoparlara sesini duyuruyor ve bir araya geliyorlar.
- Hint Okyanusu’ndaki Seychelles adaları açıklarındaki bir atolde yaşayan yavru deniz kırlangıçları atolün ortasındaki lagun gölünün üzerinde uçma egzersizleri yapıyorlar. Aynı gölde yaşayan ve boyları 2 metreye kadar ulaşan dev kral balıkları (trevally) ise bu kuşları avlayarak besleniyorlar. Yazımda kullandığım fotoğraf bir av esnasında çekilmiş.
- Kuzey Amerika’da yaşayan timsahlar (alligator) soğuktan korunmak ve daha az enerji harcamak için kalp atışlarını dakikada 30’dan 1’e kadar düşürüyorlar.
- Kanada’nın kuzeyindeki Hudson Körfezi kıyılarında yaşayan kutup ayıları yaz aylarında gelgit olup sular çekildiğinde büyükçe bir kayanın üzerine çıkıp deniz seviyesinin yeniden yükselmesini bekliyorlar. Sular yükselince beluga balinaları geliyor o bölgeye. Kayanın üzerinde bekleyen kutup ayıları yakınından geçen ve yavaş yüzücüler olan beluga balinalarını görünce suya atlıyorlar ve gözlerini kestirdiklerini avlıyorlar. Çok iyi yüzücüler olan kutup ayıları avladıkları balinaları yüzerek kıyıya getiriyor ve yavrularıyla paylaşıyorlar.
Doğa biz insanlara ders niteliğinde örneklerle dolu. Yeter ki bakmasını bilelim ve Yaratıcıyı takdir edelim.
Please follow and like us: