Geçenlerde bir tanıdığım bana bir video yolladı. Videodaki şahıs bizleri salgın aşısı vurulurken vücudumuza takılacak çip konusunda uyarıyor ve bu çiplerin beyinlerimizi kontrol edeceğini iddia ediyor. Hatta Almanya ve İsveç’in bu uygulamaya geçtiğini söylüyor. Çok ciddi bir haber veriyor bize ama oturup anlatmak yerine araba sürerken konuşuyor! Sırf tanıdığımın içi rahat etsin diye biraz araştırdım.

Mikro çip teknolojisi 60 yıldır var. İnsanlara çip takma teknolojisi ise yeni sayılır. Örneğin İsveç’te bir firma elemanlarının rızasını alarak baş parmak ile işaret parmakları arasındaki yere pirinç tanesi büyüklüğünde bir mikro çip yetirleştirmiş. Radyo frekansıyla çalışan bu çipler sayesinde elemanlar elektronik kart taşımadan güvenlikli kapılardan girebiliyor, arabalarının kapılarını açabiliyorlar. Bu çiplerle ödeme yapılabileceği gibi sağlığımızın da sürekli takibi yapılabilmesi tasarlanıyor. Devamlı olarak ateşinizi, tansiyonunuzu, şekerinizi takip eden bir çip düşünün. Harika bir kolaylık değil mi!

Evet ama bu kolaylığın bir bedeli var elbette. O da sizin hürriyetiniz ve gizliliğiniz. Çip adınıza tanımlı olduğu için gittiğiniz her yerde bir dijital ayak izi bırakmış olacaksınız ve artık gizli saklı birşeyiniz kalmayacak. Vücudunuzun içinde olduğu için de cerrahi müdahale olmadan çıkarmanız mümkün olmayacak. Birileri diyebilirki çip firması bilgilerinizi paylaşmaz. Evet paylaşmazlar belki ama çalınmayacağının garantisi yok ki! Nitekim sık sık büyük şirketlerin müşteri bilgilerinin çalındığı haberleri geçiyor ajanslardan.

Aşı olayı da başka bir mesele. Biliminsanlarının ortak görüşü aşının en erken 12-18 ay arasında bulunacağı yönünde. Aşıyı bulan firma köşeyi dönecek çünkü 7 milyar tane müşterisi olacak. Yani tanesini 10$’a satsa 70 milyar $ ciro yapmış olacak!

Biliyorsunuz bu pandemi süresinde hepimiz görsel paylaşım rekoru kırdık. Paylaşım sayıları öyle boyutlara vardıki whatsapp artık çok paylaşılmış videoların birden fazla kişiye yollanmasına müsaade etmiyor.

Çok paranın döndüğü her endüstride şüpheli hareketler olabilir. O yüzden temkinli yaklaşmakta fayda var. Lütfen her gördüğümüz videoya itibar edip paylaşmayalım. Birileri belki şöhret olmak, belki çok “like” almak, belki para kazanmak, belki de başka bir saikle bu tip videoları hazırlayıp servis ediyor. Bunlara alet olmayalım. Sizlere bu konuda daha önce yazdığım bir yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter