Her ne kadar dışa vurmak istemeseler de ortaya dökülen binlerce kanunsuzluklar, girift ilişkiler, deliller ve itiraflar Gülenistler içerisinde bir travma başlatmış durumda.

Psikiyatrist Elisabeth Kübler-Ross’un “üzüntünün beş aşaması” olarak bilinen çalışmasına göre, insanlar travmatik bir haber aldıklarında 5 aşamadan geçiyorlar.

1. İnkar: Genellikle olay veya durum yok sayılır, başa gelmiş kabul edilmez, bir yanlışlık olduğu düşünülür.
2. Kızgınlık: Sorgulamalar devreye girer Üst üste gelen sorgulamalar neticesinde öfke vücudu sarar.
3. Pazarlık: Durumu kabul edilebilir seviyeye getirmek için “madem olmuş, bari şöyle yapayım da durum biraz olsun iyiye döner” tarzı düşünceler ve eylemler insana eşlik eder.
4. Depresyon: Artık durumun idrakına varılmış ve büyük bir mutsuzluk başlamıştır. Hayattan soyutlanma, hiçbir şey yapmak istememe, kayıtsızlık hali gibi belirtiler görülür.
5. Kabullenme: Durumun hazmedilmesi ve hayatın normal akışına dönmesi durumu gerçekleşir.

Yakın zamana dek Gülenistlerin hala birinci aşama olan ‘inkar’da takılıp kaldığını düşünüyordum. Ta ki cemaatin icinde çıkmış birkaç akademisyenin açtıkları internet sayfalarında nihayet cemaati, yöneticilerini ve hatta Gülen’in kendisini eleştirdiklerini görene kadar.

Gülenistlerin bu travmayı atlatmaları için 5 aşamayı da geçmeleri gerekiyor. Kimisi erken kimisi geç aşacak bu fazları. Kimisi de birinci aşamada takılıp kalacak belki geri kalan ömrü boyunca.

Birçoğu hümanist olan bu insanların yaşananları biran önce idrak etmeleri, kendilerini daha fazla kullandırtmamaları ve normal hayatlarına dönmeleri dileği ve duasıyla.

10-06-2018

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter