Suriyeli sığınmacılar bir yönü ile 1960’larda Avrupa’ya ilk giden Almancılara benziyorlar. Ama arada önemli bir fark var. Almanlar Türkleri ihtiyaçları olduğu için çağırdılar; Suriyeliler ise ihtiyaçları olduğu için Türkiye’ye geldiler.

1970’lerin sonlarına doğru Alman halkının bir kısmı Türklerin varlığından memnun olmamaya başladı. Çünkü Almanların işçi ihtiyacı bitmiş ve Almanya’da işsizlik başlamıştı. Türkler Alman adetlerine adapte olmuyor, kendi mahallelerini oluşturuyor, dil öğrenemiyor, kazandıkları paraları Türkiye’ye yolluyor ve bir türlü entegre olmuyorlardı. Nitekim radikal ırkçı ‘Dazlaklar’ bir süre sonra Türkleri öldürmeye, evlerini ve dükkanlarını kundaklamaya başladılar. Hatırlayanlar bilir, o zamanlar “Türken Raus” yani “Türkler Defolsun” sloganı çok duyulur olmuştu.

Bu sebeplerle Almanlar Türk işçileri geri yollamak istediler. Hatta kesin dönüş yapacaklara teşvik paketi sundular ama tutmadı. Çünkü çok geç kalmışlardı. Türkler yerleşmiş, ikinci nesil doğmuş, hatta bazıları işyeri sahibi olmuştu. Ayrıca işçilerimiz için Türkiye’ye dönmek cazip değildi. PKK terörü, enflasyon, geçim sıkıntısı ve darbe yönetimi vardı.

Türk işçilerin Almanya’ya ilk gidişinin üzerinden yaklaşık 55 sene geçti. Problemler zamanla azaldı gibi görünse de hala var. Mesut Özil’in başına gelenler bunun en son örneği oldu. Bir sonraki yazımda T.C. Hükümeti bu konuda neler yapabilir onları paylaşacağım sizinle.

23-07-2018

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter