Ülkemizde uzun zamandır kırmızı etin pahalılığından şikayet ediliyor. Hükümet bu durumu düzeltmek için ithal et alımını kolaylaştırdı. Bu önlem et fiyatların biraz düşmesine sebep oldu ama hala istenen seviyede değil.

Kırmızı etin kilosu en hesaplı marketlerde bile yaklaşık 30TL, yani 7$. Amerika’da benzer evsaftaki et yaklaşık 3$’a, yani yarı fiyatından da aşağı fiyata satılıyor. Türkiye’de kilosu yaklaşık 4TL olan domatesin A.B.D.’de yaklaşık 4$ olduğu düşünülünce, et fiyatlarındaki bu ‘çarpıklık’ izaha muhtaç bir hal alıyor.

Pahalı et fiyatlarının sebepleri şöyle izah edilebilir:

1. Yeterince hayvancılık yapılmıyor. Tarım Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısı son 15 yılda %60 artmiş. Türk insanının kırmızı et tüketimi ise aynı sürede yaklaşık %300 artmış. Yani et üretimi et tüketiminin çok gerisinde kalmış.

2. Çiftçilerimiz daha az zahmetli olan tarımı seçiyor. Hayvanlar devamlı bakım istiyor ama ekinler her gün alaka istemiyor. Bu yüzden çiftçilerimizin çoğu sadece kendi ihtiyaçlarına yetecek kadar büyükbaş/küçükbaş hayvan besliyorlar.

3. Hayvanların otlayabileceği alanlar oldukça daralmış çünkü çiftçilerimiz meralarını tarım alanlarına çevirmişler.

Eğer özetlersek tüm teşviklere rağmen Türkiye’de et üretimi et tüketimine nazaran oldukça az. Üreticiler talebin fazla olduğu eti ucuza satmak istemiyorlar. Talebi karşılamak için et ithali bir zorunluluk haline gelmiş. Bir sonraki yazımda potansiyel çözümleri analiz edeceğim.

05-07-2018

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter