Havacılık sektöründe uzman birisi olarak cevabım çok net bir EVET. Anlatayım.

Havalimanlarının kapasiteleri yıllık yolcu sayısına göre hesaplanır. Kapasiteyi sınırlayan birinci faktör pist sayısıdır. Uçaklar en yoğun olarak aksam 5 ile 8 arası kalkış/iniş yaparlar. Dolayısıyla bu saatler arasında ne kadar çok pistin olursa kapasite o kadar artabilir.

Kıyas edebilmemiz için dünyanın önemli havalimanları, yıllık yolcu sayıları ve pist sayıları şöyle:
Atlanta Havalimanı (104 Milyon – 5 Pist)
Frankfurt Havalimanı (65 Milyon – 4 Pist)
Atatürk Havalimanı (64 Milyon – 2 Pist)
Miami Havalimanı (45 Milyon – 4 Pist)

Atatürk Havalimanının aslında 1.5 ‘efektif’ pisti var. Çünkü pistler birbirine paralel değil ve o yüzden aynı anda iki uçak inemiyor/kalkamıyor. Diğer havalimanlarına kıyasla 1.5 pistle 64 milyon yolcu taşımak bir mucize. Örneğin sadece 45 milyon yolcu kapasitesi olan Miami Havalimanının 3 paralel pisti var.

Eskiden Atatürk Havalimanının arazisi denize kadar uzanıyormuş ama geçen 100+ sene içerisinde bu araziler ranta kurban gitmiş. Yeşilköy artık İstanbul’un en pahalı semtlerinden biri. Yenisi yerine eskisinin etrafını istimlak edelim ve ek pistler yapalım dense muhtemelen yeni bir havalimanı kadar bedel ödemek gerekecek. İstimlak kararına itiraz edecek mal sahiplerinin davalarının ne kadar süreceğini de Allah bilir.

Tamamlandığında yeni havalimanında 5’i paralel toplam 6 pist ve senede 180 Milyon yolcu kapasitesi olacak. Ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olması dileğiyle.

04-08-2018

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter