Küçük işletmelerin büyük işletmelerle rekabet etmesi neredeyse imkansız. Mevcut sistemde küçük esnaf küçük kalmaya mahkum durumda. Çünkü büyük bütçeli işler ve projeler için ne sermayesi ne de alabileceği banka teminatı var.
Hatay’da müthiş kaliteli mallar üreten küçük esnaf var. Büyümeleri için önlerinin açılması lazım. Bu konuda KOSGEB’in ciddi çalışmaları var. Küçük işletme ve girişimcilere bilgi, eğitim ve sınırlı finansal destek veriyorlar, ama yeterli değil.
Ticarette ‘altın’ bir kural vardır: “Bir satış yapmadığın sürece hiçbir iyi şey olmaz”. Halbuki küçük işletmelerin satış imkanları sınırlı. Bu sorunu aşmak adına Devlet Kurumları ve Belediyeler devreye girip şunları yapabilir:
1. İhale açarken veya hizmet alırken şartnamede işin bir kısmının küçük işletmelere ayrılması zorunluluğunu getirmeliler.
2. İş almak isteyen büyük işletme sahibi, alacağı işin asgari %25’ini küçük işletmelere vermek zorunda olmalı. Küçük esnaf için ayrılacak yüzde işin mahiyetine göre değişmelidir. Bu oran komplike projelerde %25’de kalırken normal işlerde %100’e çıkabilir.
3. Teklifler değerlendirilirken küçük esnafa daha çok yüzde ayıran büyük işletmelere pozitif ayrımcılık uygulanmalı.
Bu sistemin Hatay’daki küçük esnafa nefes aldıracağından, istihdamı arttırıp büyümesini sağlayacağından şüphem yok.
17-08-2018