Son bir hafta içerisinde döviz fiyatları yaklaşık %30 arttı. Bu adı konulmamış bir devalüasyon. Daha önceki bir yazımda izah etmeye çalıştığım gibi Türkiye’deki döviz fiyatları istikrar bozulunca ve TL’ye güven azalınca yükseliyor. Görüyoruz ki Hükümetin döviz konusunda yapabilecekleri de sınırlı. Döviz fiyatlarının artması uzun süren ‘yabancı mal bağımlılığı ve hovardalığının’ bir sonucu.

Görüşüm odur ki dışa bağımlılığımız arttığı sürece kırılgan bir ekonomimiz olacak ve döviz dalgalanmaları yaşanacak. Yerli üretim arttığı ve vatandaşımızın bunlara teveccüh ettiği zaman bu işler tersine dönecektir. Örneğin:

1. Yatırımcı ve müteşebbisimiz “Dolar alırsam kar edemem ama bir işyeri açarsam veya bir Türk şirketine ait hisse senedi alırsam daha çok kar ederim” dediği zaman döviz fiyatları düşecektir.
2. İnsanımız iPhone veya Alman arabası yerine yerli telefon veya TOFAŞ aldığı zaman döviz durulacaktır.
3. Gençlerimiz yabancı marka giyim kuşama para vermek yerine LC Waikiki veya Kiğılı gibi yerli ve kaliteli markalara teveccüh edince bu durum tersine dönecektir.
4. Tüccarımız ve sanayicimiz yurtdışından makine ithal etmek yerine yerli makina üreticilerinden aldığı zaman herkes kazanacaktır.

Bu örnekleri çoğaltabiliriz ama neticede iş bizde bitiyor. Artık yeniden yerli malı kullanmanın tam zamanıdır!

10-08-2018

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter