Yaşamakta olduğumuz salgın bize daha önce hayalini bile edemediğimiz birçok olayın gerçekleşebileceğini gösterdi. Bu pandemi Amerikalıların deyimiyle “game changer” yani köklü değişikliklere sebep oluyor ve olmaya da devam edecek. Bu etkilerden biri de emlak piyasasında olacak.

Hatırlarsınız çoğumuz Pazartesi günleri ofise gittiğimizde soran arkadaşlarımıza haftasonumuzun güzel geçtiğini ama çok kısa sürdüğünü söylerdik. Artık uzun haftasonu dileğimiz gerçek oldu. Çevremizdekilere “bak ne kadar büyük dükkanım veya ofisim var” diye övünürdük. Şimdi evimizin ufak bir odası oldu ofisimiz.

Bu pandemi ilk başladığında şunları yazmıştım: “Evden çalışma bir norm haline gelecek. Ofis binası sahipleri kiracı bulmakta zorlanacak.” Bugün bu öngörümü destekleyen bir sürü gelişme var. Barclay Bankası “biz evden de gayet güzel çalışabiliyormuşuz. O yüzden birçok şubemizi kapatacağız” dedi. Dünya çapındaki CBRE emlak firması boşalacak ofis binalarını nasıl pazarlayacaklarının planını yapmaya başlamışlar.

Bu hadiselerin ışığında şunları öngörüyorum:

1. Ofisler küçülecek ve çoğunluk evden çalışacak. Zaten internet bağlantı hızları oldukça yükseldiği için evden çalışmak artık verimsiz olmaktan çıkmıştı.

2. İnsanlar evlerinin bir odasını ofis yapacak.

3. İnsanlar yeni ev alırken artık 1 fazla odalı evleri tercih edecek.

4. Her sabah benim gibi işe gitmek için 1 saatini yolda geçiren insanlar azalacağı için trafik rahatlayacak.

5. Trafik artık bir problem olmayacağı için işyerine yakın ev alma arayışları azalacak.

Salgın sonrası artık yeni bir dünyamız ve hayat tarzımız olacak. Alışacağız, adapte olacağız. Ben daha iyi olacağından ümitliyim.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter