Birkaç gündür dostlarım koronavirüs hastalığımın detaylarını soruyorlar. Ben de yazarak bunları sizlerle paylaşayım istedim.

Nereden kaptığımı bilemediğim bu hastalık bende yaklaşık 3 hafta önce halsizlik ve yüksek ateş ile başladı. 39°C’ye dek çıkan ateşim 2 gün sürdü. İbuprofen tarzı ilaçlar alarak ateşimi düşürdük.Hastalığım başladıktan 3 gün sonra test olduğumda artık ateşim düşmüş, halsizliğim ise azalmıştı.

Yaptırdığım testin neticesini tam 10 gün sonra alabildim. Netice pozitifti. Artık kendimi karantinaya almak ve ailemden uzak durmak için çok geçti. Nitekim eşim hastalandı. Ama ilginçtir benden yaklaşık 10 gün sonra belirtileri göstermeye başladı. Allah’tan geç başladı yoksa aynı anda hasta olsak hem bizim hem de çocuklar için zor olurdu. Artık eşim de iyilişme sürecine girdi diyebilirim. Çocuklarımız çok şükür hasta olmadılar şu ana dek.

Bu Covid-19 öyle bir virüs ki her bünyede farklı belirtiler ortaya koyuyor. Nezleye ve soğuk algınlığına çok benziyor. Bir standardı da yok. Örneğin bir aile dostumuz hanım 10 gündür başağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, koku ve tad alma duyularını yitirme gibi şikayetlerle evinde hasta yatıyor.

Bu vesile ile söylemek isterim ki A.B.D.’deki bir koronavirüs hastası nefes darlığı ve devamlı öksürük yaşamadığı sürece hastaneye yatırılmıyor. Kendini 14 gün evde karantinaya alma ve kimseyle görüşmeme tavsiye ediliyor. Hastanın virüsü kimden almış olabileceği veya kimlere bulaştırmış olabileceği takip edilmiyor. C vitamini ve bol bol sıvı tüketimi tavsiye ediliyor sadece. Özel bir ilaç verilmiyor.

Tüm bu bilgiler ve yaşadıklarımın ışığında şunları tahmin ve tavsiye ediyorum.

  1. Bence dünyanın yarısı bu virüsü kapıp hastalığı geçirmediği sürece veya aşı bulunana dek bu pandemi bitmeyecek. Örneğin Afrika’da 2 yıldır devam eden Ebola salgını ancak aşı bulunması ve yaygınlaşmasıyla bitmiş. Covid-19 aşısının bulunması ise birkaç sene alabilir.
  2. 65 yaş üstünün ve mevcut başka ciddi hastalıkları olanların virüsten mutlak korunması şart. Özellikle onların evde kalması şart.
  3. Semptom göstermeseniz de test olun. Çünkü hiçbir semptom göstermediği halde virüs taşıyıcısı olan birçok insan var.
  4. Yaşlılardan ve başka hastalıkları olanlardan uzak durun ki eğer enfekte olmuşsanız onlara bulaşmasın.

Hep beraber dua edelim de bu pandemi ve getirdiği binbir sıkıntı kısa zamanda bitsin. Sağlıklı kalın, tedbirli olun.

Yaşadığım süreçle ilgili daha tafsilatlı bilgi için YouTube kanalımdaki videomu izleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/channel/UCEoIZX8VhfePNEQZ8d_cHQg

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter