Ülkemizde Amerikan doları ve enflasyondaki hareketlerin ekonominin iyi/kötü durumuna işaret ettiği düşünülür. Genel olarak doların enflasyonu veya enflasyonun doları arttırdığına inanılır. Bunların doğruluğunu ispat için 2002 ile 2018 arası AK Parti iktidarı döneminde, dolar, enflasyon ve istikrar arasındaki ilişkiyi analiz etmeye çalıştım.

Dolar 2002 ile 2013 yılları arasında sadece %19 artarken enflasyon ise %160 artmış. Bu yıllar Türkiye’nin 2007’deki e-muhtıra hariç stabil, AB ve ABD ile ilişkilerin balayında, PKK terörünün azaldığı ve FETÖ’nün de hizmet(!) hareketi olduğu bir dönemdi.

Dolar 2013 ile 2018 yılları arasında ise rekor kırarak %146 artarken enflasyon sadece %64 artmış. Bu yıllar Türkiye’de 5 kritik seçimin, AB ve ABD ile balayının bitmesinin, PKK ve İŞID’in Ankara ve Reyhanlı’daki bombalı terör saldırılarının, Rus savaş uçağının düşürülmesinin sebep olduğu ekonomik sıkıntıların, FETÖ’nün 17/25-Aralık Yargı ve 15-Temmuz Askeri Darbe girişimlerinin yaşandığı bir dönem oldu.

Bu analize göre dolar fiyatı ile enflasyon rakamları çok farklı oranlarda değişiyor, dolayısıyla birbirlerini tetiklemiyorlar. Doların fiyatı Türkiye’de istikrar bozulunca ve TL’ye güven azalınca yükseliyor. İstikrarı bozan terör saldırılarının ve darbe girişimlerinin kökleri dışarıda terör örgütleri tarafından yapıldığına ve yoğunlaştıkları zamanlar manidar olduğuna göre bunları koordine eden bir ‘Üst Akıl’ olduğu iddia edilebilir.

13-07-2018

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter