Dorian Kasırgası rekor denebilecek 300 km/s hıza yaklaşan rüzgarlarıyla beraber yaşadığımız Florida’ya doğru yaklaşıyor. Son bir haftadır 20 milyon insanın yaşadığı Florida eyaleti tetikte. Kasırganın nereyi hangi şiddette vuracağı sürekli değişen tahminlerle tespit edilmeye çalışılıyor. Dorian şu anki tahminlere göre Amerika’nın tüm doğu sahilini vurması muhtemel çok şiddetli bir kasırga.

Dorian’ın şu ankı ilerleme hızı sadece 2 km/s. Yavaş ilerlerlediği için zarar daha çok oluyor ve ardında bıraktığı yıkımın etkilerinin ortadan kalkması haftalar alabiliyor. Rüzgarları çok hızlı estiği için güvenlik ve sağlık hizmetleri kasırga geçene dek verilemiyor. Kasırga gittikten sonra da yollara düşen ağaç, moloz ve enkaz yüzünden araçların ilerlemesi çok zor oluyor ve bu hizmetler yine yeterli verilemiyor.

Florida’da yeni evler ve binalar 265 km/saat ruzgar hizina dayanacak sekilde yapiliyor. Eski evler ise 200 km/saat ruzgara dayanacak sekilde yapilmis. Dorian kasırgasının hızı şu anda bunların üzerinde olacağı için çatıların uçma ihtimali var. Ayrıca böyle şiddetli kasırgalar 0.5 metreden fazla yağmur indiriyor ve 30 metreden yüksek dalgalar getiriyor. Dolayısıyla deniz kıyısına ve kanallara yakın bölgelerde ciddi sel felaketi olabiliyor.

Floridalılar yaşanabilecek bütün olumsuzlukları asgariye indirmek ve hayata devam edebilmek adına şu tür hazırlıklar yapıyor:

  1. Marketlerden su, ekmek, hazır yemek konserveleri ve kısacası pişirilmesi veya soğuk tutulması gerekmeyen yiyecekler depolanıyor.
  2. Arabaların kasırga sonrasında çalışabilmesi için tüm araçların depoları dolduruluyor. O yüzden benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oldu ve akaryakıt kalmadı.
  3. Tüpler dolduruluyor ki uzun süreli elektrik kesintisi olursa buzluklardaki etler ve yemekler pişirilebilsin. O yüzden marketlerde tüp kalmadı.
  4. Pencerelerinde kasırga kepenkleri olan evler bunları kapatıyor. Olmayanlar pencerelerine tahta paneller çakıyor.
  5. Kapı önlerine kum torbaları konularak evlere ve işyerlerine su girişi azaltılmaya çalışılıyor.
  6. Herkes Milli Kasırga Merkezi’nin 3 saatte bir güncellediği kasırga yön, güzergah, hız ve etki bölgesi haritalarını takip ediyor.
  7. İnsanlar Florida Eyaleti’nin vermesi muhtemel “evlerinizi boşaltıp güvenli sığınaklara gidin” emrini takip ediyor. Bu sığınaklarda yeme, içme ve barınma ücretsiz olarak sağlanıyor.

Kasırga yaşamış ve geçtikten sonra savaş alanına dönen şehirleri görmüş birisi olarak Allah kimsenin başına vermesin diyorum.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter