Devlet “yerli ve milli” ürünler hedefi ve döviz bağımlılığını azaltmak adına Pardus yazılım sistemine geçme kararı aldı. Pardus milli değil ama ‘açık kaynak’ kodlu linux sistemin millileştirilmiş bir versiyonu. Pardus projesi 2000’lerin başında TÜBİTAK tarafından başlatıldı.

“Yerli ve milli” yazılım sistemine geçme kararı aslında Almanya ile eş zamanlı olarak 2003 sonu gibi verildi. Bu karar o zamanlar Microsoft (MS) sistemine bulaştırılan ‘worm’ virüsün birçok devlet kurumlarının ve büyük şirketlerin sistemlerini çökertmesi ve bunun devletlerarası mücadelede kullanılma tehlikesinin anlaşılması üzerine verilmişti.

Almanya kendi milli yazılım programı hazır olunca MS’yi bütün devlet kurumlarından çıkartarak bu sisteme geçti. Türkiye ise TÜBİTAK’ta Pardus’u geliştiren ekibi lağv etti, çalışanlarını işten çıkarttı ve projeyi kızağa çekti.

MS Türkiye’de ciddi paralar kazanmaya, büyük şirketler senede yüzbinlerce dolar lisans ücreti ödemeye devam ediyor. Hatırlarsanız Bill Gates 2005’te Türkiye’yi ziyaret etmiş, onur konuğu gibi ağırlanmış ve birçok vakfa maddi destek vermişti.

Şimdi geç te olsa doğru bir stratejik karar alınarak Pardus’a geçiliyor. Ama bu geçiş kolay olmayacak çünkü Türkiye’de son 20 senede kurulan yazılım alt yapısının yaklaşık %90’ı MS ürün ve teknolojileriyle yapılmış. Ayrıca sadece MS bilen yetişmiş elemanın sıfırdan Pardus öğrenmesi vakit alacak.

Yeni yazılımların hizmete girmeden önce uzun süreli pilot uygulamaları ile test edilmesi gerekir. Eğer acele edilirse ciddi sıkıntılar yaratabilir. Umarım bu geçiş dönemi minimum hasarla atlatılır.

27-08-2018

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter