Küreselleşme ve bilişim devrimi yüzünden bir ülkede ekonomi düzelse bile işsizlik oranının kriz öncesi seviyelere düşmesi 5-6 sene sürüyor. Eskiden bu süre 6 aydı. Çünkü hızlı gelişen teknoloji yüzünden birçok meslek kısa süre içerisinde demode oluyor, meslek sahibini işsiz bırakıyor ve işsizlik oranı yükseliyor.

Bu sorun sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu. Her ülke bu problemi çözmek ve vatandaşının işsiz kalmasına önlemek için değişik tedbirler alıyor. Bu konuda en başarılı ülke olan Almanya çözümü ‘devamlı eğitim’ ve ‘yeniden çıraklık eğitimi’ programlarında bulmuş. Bu şekilde mesleği demode olanlara yeni meslek eğitimi alma fırsatı vererek onları tekrar iş bulabilir hale getiriyorlar. Almanya eğitim ücretlerini karşılamak için yüz milyonlarca euro harcıyor.

Türkiye de şu anda bir ekonomik krizin içinden geçiyor ve işsizliğin artması ihtimali var. O yüzden Devlet, Belediyeler ve STK’lar ortak hareket ederek yaş gözetmeksizin ücretsiz yeni meslek edindirme eğitimleri vermeli. Yeni teknoloji ve üretim standartları ile uyumlu bilgisayar uzmanlığı, internet satış, siber reklam, üretim optimizasyonu gibi nitelikli ve yüksek maaşlı meslekler öğretilmeli.

15-10-2018

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter