Covid-19 tüm dünyayı kasıp kavuruyor. Ölümlerin yüzbinlere ulaşma ihtimali var. Virüsün ilk olarak Çin’de görülmesi, çarçabuk tüm dünyaya yayılması, genelde yaşlı ve hastaları öldürmesi gibi sebepler yüzünden bunun arkasında birilerimi var diye komplo teorileri üreten birçok insan var. Bense farklı bir açıdan yaklaşmak istiyorum bu konuya.

Dünyanın nüfusu müthiş bir hızla yükseliyor. Günde yaklaşık 151.600 insan ölürken 360.000 bin insan doğuyor. Netice olarak 1920’de 1.8 milyar olan nüfusumuz bugün 7.8 milyar olmuş, yani 100 senede 4 kattan fazla artmış.

Dünya kaynaklarının sınırlı olduğunu bilmemize rağmen, bilerek ve umursamayarak doğal dengeyi bozuyoruz. Artık içecek su problem, oksijen kaynağımız olan yağmur ormanlarının kaybolması problem, hayvanların habitatlarının tarım alanlarına çevrilmesi problem, küresel ısınma problem.

Bildiğiniz gibi insanların dahil olmadığı habitatlarda doğal denge vardır. Örneğin bir göldeki alabalıkların sayısı aşağı yukarı hep aynıdır. Fareler senede 84 yavru doğurdukları halde tüm dünyayı doldurmamışlardır. Çünkü her canlının bir predatörü, yani onu yiyerek beslenen bir düşmanı vardır. Ama biz insanların bir predatörü yok. Ayrıca tıp ilerlediği için artık çok daha uzun yaşıyoruz.

İşte bu yüzden acaba doğa sayımızı dengelemek, kendisini korumak adına bu tür virüslerle mi karşımıza çıkıyor demekten kendimi alamıyorum. Biliminsanları buna doğal denge der, bir başkası karma der, biz müslümanlar ise kader hükmünü icra eder deriz. Enfal Suresinin 30. ayeti şu sözlerle biter: “Allah, plan yapanların en hayırlısıdır.” Mevlam görelim neyler, neylerse güzel eyler.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
  • Twitter